Pihan valmistelu talvea varten

Syksy tuo mukanaan raikkaat ilmat ja kauniit värit pihaan. Vaikka pihan valmistelu talvea varten voi vaatia vaivannäköä, se helpottaa kevään työtaakkaa ja varmistaa pihan olevan kunnossa kevään saapuessa. Elokuusta alkaen alkaa valmistautuminen tulevaan talveen – niin kasvien kuin pihakalusteidenkin osalta.

Tässä artikkelissa viherpalveluidemme yksikönpäällikkö Johanna Käyhkö antaa parhaat vinkit siihen, miten voit oikeilla valmisteluilla varmistaa, että pihasi on valmis ottamaan talven vastaan ja heräämään eloon taas kevään koittaessa.

Kuvassa haravoidaan lehtiä pihalta.
Silputut lehdet toimivat nurmikon luonnonmukaisena lannoitteena.

Lehtien kerääminen ja kompostointi

Syksyn aikana puut pudottavat lehtensä, ja vaikka kauniit syysvärit tuovat iloa, pudonneet lehdet voivat muodostaa haasteen pihan kunnossapidolle. Lehtien kerääminen tai silppuaminen on tärkeää erityisesti nurmikoilla, sillä paksu lehtikerros estää valon pääsyn nurmikon juurille, mikä voi johtaa nurmikon kunnon heikkenemiseen. Kerätyt lehdet voi hyödyntää kompostoinnissa, mikä tuottaa arvokasta multaa seuraavan vuoden käyttöön.

Nurmikko

Nurmikon hoitaminen syksyllä luo perustan kauniille vihreydelle ensi keväänä. Syyskuussa nurmikko kannattaa vielä leikata ja lannoittaa. Jätä nurmikko viimeisessä leikkuussa hieman pidemmäksi kuin kesällä, jotta se kestää paremmin talven rasitukset. Kalkitseminen on myös suositeltavaa, sillä sen avulla kasvit saavat helpommin maaperän ravinteet käyttöönsä. Luonnonnurmi puolestaan voi jäädä lähes hoitamatta, mutta halutessasi voit silputa puista pudonneet lehdet nurmikon päälle, sillä ne toimivat luonnollisena lannoitteena.

Perennapenkit

Perennat, eli monivuotiset kasvit, voivat hyvin ilman suuria toimenpiteitä syksyllä. Viimeinen kitkeminen kannattaa tehdä ennen talvea, sillä se helpottaa kevään kiireitä. Jokainen voi itse päättää, kuinka siisteiksi perennapenkit haluaa jättää talven ajaksi. Kitkemisessä tärkeintä on kuitenkin odottaa, että kasvit ovat selkeästi kuolleet tai kuivuneet ennen kuin alat siistimään niitä. Jos harkitset perennojen jakamista tai lisäämistä, voit tehdä sen vielä ennen pakkasia. Jos haluat hankkia ja istuttaa uusia perennoita ennen talven tuloa, kannattaa sopivat istutusohjeet pyytää taimikaupasta.

Suojaukset

Talvi voi olla ankara pihasi kasveille, joten kasvien suojausta kannattaa miettiä. Herkät kasvit, kuten ruusut ja nuoret havut, kannattaa suojata kovilta pakkasilta ja kevään kuumalta auringolta, joka voi aiheuttaa vahinkoa. Myös pensasaitojen tyvialueille voidaan lisätä kerros multaa tai lehtiä, mikä auttaa estämään maan jäätymistä liian syvältä. Suojauksessa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, kuten havuja, sillä ne mahdollistavat hengittävyyden muovisia suojia paremmin.

Kuvassa puutarhasakset leikkaavat pensasta
Pensaiden optimaalinen leikkuuaika riippuu pensastyypistä.

Puut ja pensaat

Loka-marraskuu on optimaalinen aika leikata ja siirtää puuvartisia kasveja, kun lehdet ovat jo pudonneet. Marjapensaiden osalta leikkaaminen kannattaa suorittaa heti sadonkorjuun jälkeen, jotta tunnistat vielä kuolleet ja tuottamattomat oksat. On myös tärkeää suojata puut ja pensaat haittaeläimiltä, esimerkiksi verkkojen tai rungonsuojien avulla, varsinkin jos aiemmat kokemukset ovat osoittaneet sen tarpeelliseksi.

Kukkasipulit

Syys-lokakuu on täydellinen aika istuttaa kukkasipulit, kuten tulppaanit ja narsissit. Kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen, sipulit ehtivät juurtua hyvin, mutta eivät aloita kasvuansa ennen kevättä. Tämä varmistaa, että piha puhkeaa kauniiseen kukkaan heti, kun kevät koittaa. Sipulit kannattaa istuttaa riittävän syvälle, yleensä noin kolme kertaa sipulin korkeuden verran.

Tarvikkeiden ja pihan yleinen valmistelu talvea varten

Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia myös muista pihan yleisistä asioista. Saviruukut käännetään ylösalaisin, jotta ne eivät halkea pakkasessa, ja pihakalusteet sekä keinut siirretään varastoon. Ennen pakkasia on tärkeää tyhjentää kaikki ulkovesipisteet ja letkut, jotteivat letkut ja putket rikkoudu veden jäätyessä. Hiekoitushiekan varastoiminen ja välineiden kunnossapito helpottavat talven lumitöitä, ja aurauskepit on hyvä asettaa paikoilleen ajoissa.

Syksyn pihatyöt ovat avainasemassa kauniin ja hyvinvoivan pihan ylläpitämisessä. Huolellinen valmistautuminen talveen vähentää kevään työtaakkaa ja takaa kasvien terveen kasvun ja kukoistuksen. Pidä huolta nurmikosta, suojaa kasvit, ja muista huoltaa työvälineet ennen talven tuloa. Näin varmistat, että pihasi on valmis vastaanottamaan kevään auringonsäteet täydessä loistossaan.

Tarvitsetko apua pihan talvikuntoon laittamisessa?

Ole yhteydessä ja pyydä Johannalta tarjous!

Johanna Käyhkö
Yksikönpäällikkö, viherpalvelut
johanna.kayhko@tl-konserni.fi
020 750 5227